Moromeții (2 vol.)

Moromeții 2 vol - Marin PredaMoromeții Marin Preda
Producător CARTEX SERV

Moromeții (2 vol.)
Autori: Marin Preda
nr. pagini: 736
format: 13 x 20 cm.
Editura: CARTEX SERV
Prețul de vânzare 48,00 lei
Preţ de bază 48,00 lei
Pretul de vanzare cu reducere

PE STOC.gif

Preloader
Romancier talentat, Marin Preda se naște în judetul Teleorman, la Siliștea-Gumești, în familia lui Tudor Calarașu. Termina în sat șapte clase și, între 1937-1940, este elev la Școala Normală din Abrud, continuată la Cristuru-Odorhei și, după aceea, la București. Ia examenul de capacitate, dar renunță la școală. E funcționar la Institutul de Statistică, face corectura la Timpul, unde debutează în 1942 cu schița Pârlitu. Încurajat, publică apoi proză și e remarcat de Eugen Lovinescu la cenaclul Sburătorul. În 1948, debut editorial: Întâlnirea din pamânturi. Tânarul nuvelist plătește, și el, tribut realismului socialist, ca majoritatea scriitorilor din perioada “dictaturii proletariatului” (Desfașurarea s.a.)
 
Prima sa capodopera este Moromeții (vol. I- 1955; vol. II-1967), carte care a fost apoi ecranizată.
 
A mai scris romanele: Risipitorii, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, precum și a doua capodopera Cel mai iubit dintre pământeni (1980), după care a fost găsit mort, în camera sa de creație de la Palatul Mogoșoaia. S-a stins, în mod suspect, la 16 mai 1980, lasând o dâră de legende asupra dispariției sale pamântești, ținând cont că romancierul era cunoscut pentru atitudinea sa rece față de autoritățile timpului.
 
Cele două volume conțin povestea unei familii de țărani din Câmpia Dunării, mai precis din satul teleormanean Siliștea-Gumești, care cunoaște, de-a lungul unui sfert de secol, o adâncă și simbolică destrămare.
Nu există încă recenzii pentru acest produs.